Městská hlídka

    Figurky·Modelářství·Gloomhaven

  1. Podkladová barva
  2. Tentokrát jen o 232 dní později…
  3. Shrnutí

Den po úspěšně dokončeném projektu orkové se pouštím do nových figurek. Tentokrát to jsou kopijníci ze hry RuneWars. Ne, že bych se chtěl vrátit zpět do vod wargamingu, z toho mě vyléčilo Flames of War, ale vymyslel jsem si, že by bylo dobré trochu vylepšit vizuální zážitek z Gloomhavenu a nahradit placaté kartonové nepřátele nějakými trochu plastičtějšími plastovými. Pro městskou hlídku jsem zvolil právě tyto kopijníky, které jsem koupil se slevou.

25.2.2020 - Tuna otřepů k očištění

A byla to chyba. Fantasy Flight figurky nedosahují kvalit výrobků Games Workshopu. Modely mají pevně dané pózy a pevně dané kombinace kopí-štít. Po slepení budete mít čtyři různé jedince ve dvou exemplářích. To by ještě nebylo tak strašné. Horší je způsob jejich odlití. Obvykle jsou okraje forem na figurce umně skryty do záhybu látky, hrany zbroje, ostří zbraně či na jiné vhodné místo. V tomto případě jsou tak, jak to zrovna vyšlo. A ještě si myslím, že některé formy byly ze tří částí namísto dvou. To vše znamená hodně, ale opravdu hodně začišťování otřepů. Zvolený plast tomu taky zrovna nepomáhá. Zohýbaná kopí, kterým nepomůže ani vařící voda, jsou už jen třešničkou na dortu.

Podkladová barva

Když mám poslepováno a jakžtakž očištěno, vylepším ještě podstavce dlažebními kostkami z fimo hmoty a u prvních třech jdeme na základovou barvu. Tentokrát místo podkladového Citadel spreje volím obyčejný černý akrylový sprej, který ještě překryji bílým, též akrylovým sprejem jako zenithal highlight. Obě barvy jsem předtím využil na krabičku pro orky, kde jsem díky nedodržení pracovního postupu dosáhl rozpraskaného vzhledu bílé barvy. Ano, jak dobře tušíte, opět jsem dosáhl stejného efektu. Ovšem v tomto případě se mi to moc nehodí. Správně jsem měl obě barevné vrstvy stihnout do pěti minut. Jestli se nepletu, dělal jsem dvě vrstvy černé a pak vrstvu bílé, každou s rozestupem dvacet minut, jak jsem to viděl v jednom videu na YouTube. Poučení pro příště, v souboji internet versus návod přikládat větší váhu návodu. Figurky ještě zkouším zachránit vrstvou základové barvy nanesené štětcem, ale výsledek je velmi neuspokojivý. A to až tak, že celou jednotku přesunuji do krabičky a zavírám do šuplíku.

28.2.2020 - Aj, tak to se nepovedlo

Už si přesně nepamatuji, jestli to nastalo až po delší době, nebo to byl přímý následek neúspěchu, nicméně narazím na YouTube na video na téma „paint stripping“. Je to trik, jak nabarvené figurky zbavit jejich nátěru. V tomto konkrétním videu používají kromě jiného čistící prostředek LA’s Totally Awesome. Stačí je na měsíc namočit, pak očistit pomocí kartáčku a jsou jak nenabarvené. L.A. mám trochu z ruky, dollar store též, musím tedy vystačit s tím, co najdu v koupelně nebo v kuchyni. Jen zvolit něco, co sežere barvu a plast nechá na pokoji. Celkem dobré zkušenosti mám s žabákem - Frosch Kitchen Cleaner Soda, na sporák působí výtečně. Uvidíme, jak si poradí s akrylovou barvou. Po měsíci intenzivního působení beru do ruky kartáček a drhnu. No trochu to jde, ale Totally Awesome to rozhodně není. Projekt prohlašuji za ztracený. Tři borce nechávám naložené v žabákovi a doufám, že je sežere tak, že je budu moci bez výčitek vyhodit.

Tentokrát jen o 232 dní později…

17.10.2020 - Nový pokus

Svěží vzduch tomuto projektu přinese až air brush. Už mám odzkoušenou práci na velkých plochách, teď bych se rád vrhl na něco drobnějšího. Předpokládám, že napoprvé se mi to zrovna nepovede, chtělo by to tedy něco, co by šlo případně obětovat. Kohopak to máme v šuplíčku, ideální přiležitost oprášit již odepsané nebožáky. Tři z žabákova nálevu důkladně vydrbu kartáčkem. Co se nepustí, oškrábu skalpelem. Na figurkách to sice zanechalo nějaké stopy, ale lepší než původní rozpraskaný povrch a v tomto případě mi to zas tak nevadí. Slepím a dočistím i zbylé čtyři panáčky, co jsem předtím nechal ladem, a jde se na to. Tentokrát jako podkladovou barvu použiji Vallejo: Black Surface Primer. Ten má tendence ucpávat air brush, své ambice omezím jen na základní čerň a trochu té metalické přes to. Následné vrstvy nanáším štětcem, což jde díky použité podkladové barvě parádně. Rozhodně není třeba válčit s povrchovým napětím plochy modelů jako v případě obyčejného akrylového spreje. Akorát použité barvy jsem si tentokrát nepoznamenal.

31.10.2020 - Hotovo

31.10.2020 - Hotovo

Shrnutí

  • Figurky jsem zachránil a dopadlo to celkem koukatelně.
  • Pořádná podkladová barva ulehčí následné barvení.
  • S air brushem to jde rychleji a půjdou s ním dělat dobré experimenty. V tomto případě jsem se sice daleko nedostal, ale vidím to jako cestu.
  • Není třeba se bát malování na štíty, naopak je to docela sranda.
  • Ksichty se mi totálně nepovedly.
  • Čísla na podstavce už dělat nebudu, i když pro Gloomhaven je důležité rozlišit jednotlivé postavičky v normální a elitní variantě.

Tento text byl dopsán 3. 11. 2022.